Având în vedere misiunea Centrului pentru Studiul Dezvoltării Internaționale și Migrației (DIM) din cadrul FSP – SNSPA de a promova cunoașterea în domeniile dezvoltare internațională și migrație, asigurăm un cadru academic pentru dezbateri naționale și internaționale prin:
- Promovarea și facilitarea unor dezbateri și discuții în rândul comunităților epistemice cu privire la subiectele abordate în cercetările realizate;
- Asumarea participării active la dezbaterile publice și contribuirea la informarea și educarea cetățenilor în ceea ce privește problemele cu impact societal;
- Stimularea discuțiilor privind politicile și opțiunile politice în acest domeniu prin organizarea de proiecte și evenimente cu scopul de a facilita interacțiunea dintre comunitățile de cercetare și cele de elaborare/implementare a politicilor.
Evenimente viitoare:

11 Martie 2025 – Webinar hibrid „Between Two Titans: The Draghi Plan on the Recovery of Europe’s Economic Powerhouse Status”. Vezi mai mult…
În septembrie, Mario Draghi lansa mult-așteptatul său raport despre statutul economiei Uniunii. Într-o lume care se mută dinspre cooperare spre competiție, în urma pandemiei Covid, predicțiile lui Draghi se adeveresc nefericit de corecte. Draghi identifică 3 mari domenii ale acțiunii europene: 1) Inovație tehnologică, 2) Politica verde și competitivitatea și 3) Creșterea securității și reducerea dependențelor. Totuși, companiile europene au rămas în urmă în inovație și tehnologie, când le comparăm cu echivalentele lor din SUA și RPC. Dacă nu ne putem susține modelul economic, spune Draghi, va trebui să facem o alegere colectivă de a reduce aceste sectoare la 2 sau la 1, caz în care pierdem per total.
Prinsă între China, în ofensivă să-și impună modelul de planificare centralizată și o America neașteptat de ostilă, care vrea să ia ce dorește, în ce mod va acționa Uniunea? Ne vom ridica peste provocările epocii, spre a ne găsi un loc clar în economia globală?
Guest Speaker: Dr. Leslie Huckfield, Membru al Parlamentului European din partea Socialiștilor între 1984-1989; acum profesor de economie la Open University din Scoția
Expert: Lect. univ. Claudiu Crăciun, Directorul Departamentului de Științe Politice și Studii Europene, Facultatea de Științe Politice – SNSPA
Data: 11 Martie 2025
Ora: 16:00 ora României (GMT+2)
Tipul evenimentului: Webinar hibrid
Informații suport: agenda, prezentarea și notele suplimentare.
Evenimente organizate:

14 Ianuarie 2025 – Webinar. „Viitorul Siriei după Assad – Migrație, politică externă și drumul către stabilitate”. Vezi mai mult…
Moderat de Prof. Dr. Andrei Țăranu, cu prezența lui Omar Kadkoy (coordonator, Programul Politică Externă, Securitate și Migrație – Istanbul; Heinrich Böll Stiftung) în calitate de keynote speaker, și mai mulți invitați: Bogdan Dănilă (coordonator, Divizia de Pregătire și Adaptare la Schimbările Climatice, Organizația Internațională pentru Migrație); Prof. Dr. Haldun Yalcinkaya (șef al Departamentului de Științe Politice și Relații Internaționale/Director; Universitatea TOBB, Institutul Bodrum), Fatma Yilmaz (expertă în politici de gen și minorități; SNSPA) și Lect. Dr. Claudiu Crăciun (director, Departamentul Științe Politice și Studii Europene; SNSPA).
Webinarul a adus în prim-plan subiecte de actualitate și provocări critice pentru Siria, oferind o platformă de discuție pentru experți internaționali și participanți interesați de evoluțiile geopolitice din Orientul Mijlociu. Înregistrarea evenimentului este disponibilă aici.

26 Aprilie 2024 – Conferința de lansare a DIM. „ALEGERI EUROPENE 2024 – Inevitabila dezbatere: migrația și azilul”. Vezi mai mult…
Eveniment moderat de conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, beneficiind, totodată, de prezența prof. univ. dr. Remus Pricopie (rectorul SNSPA) și a mai multor invitați: europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, membru al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, și Dragoș Tudorache, europarlamentar parte a Renew Europe, Pablo Zapata, reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în România, Simona Marin și Mălina Voicu din partea Organizației Internaționale de Migrație (OIM), Niculae Cârcu, reprezentant al Consiliului Național Român pentru Refugiați și prof. univ. dr. Remus Anghel, expert în migrație, de la Facultatea de Științe Politice – SNSPA.
Desfășurată într-un moment crucial pentru Uniunea Europeană, premergător alegerilor europene din luna iunie 2024, conferința a abordat una dintre cele mai presante provocări ale continentului și ale momentului: migrația și azilul.
Această temă, de importanță majoră pentru viitorul Europei, a fost discutată în cadrul unei dezbateri susținute de experți de renume și de europarlamentari români și a plecat de la trei întrebări esențiale:
- Ce face Uniunea Europeană corect în privința guvernării migrației și azilului?
- Care sunt diferitele viziuni de politici privind migrația ale europarlamentarilor români și ale experților în politici de migrație?
- Ce riscuri aduce perpetuarea unui sistem defectuos pentru drepturile migranților, dar și pentru competiția politică din statele membre?