Membrii seniori
Remus ANGHEL
Director DIM
Vezi mai mult…
Este profesor universitar la Departamentul de Sociologie al Facultății de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, precum și cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. A obținut doctoratul în sociologie în anul 2009 la Universitatea din Bielefeld (Germania). În trecut a avut burse de cercetare DFG, Marie Curie, New Europe College, Erste și a efectuat cercetări de teren în România, Germania și Italia.
Este interesat de tematica largă a migrației, etnicității și schimbărilor societale. În acest sens, a coordonat mai multe proiecte de cercetare de echipă, precum proiectele „Recuperând vocea migranților. Perspective locale asupra migrației, dezvoltării și schimbării sociale în România” (recastingmigrantsvoices.wordpress.com) 2012-2016 și „Migrația de întoarcere în IT și agricultură. Adaptare, inovare și remiteri sociale” (returnita.wordpress.com) 2021-2023. Între 2011 și 2021, a inițiat și condus Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației afiliat UBB Cluj.
De-a lungul anilor a publicat articole în reviste precum Journal of Ethnic and Migration Studies, Journal of Immigrant and Refugee Studies, International Migration, Population, Space and Place, Antipode și altele. Dintre volumele editate și de autor, a publicat „Sociologia migrației. Teorii și studii de caz românești” (împreună cu István Horváth); „Romanians in Western Europe. Migration, transnational connections and status dilemmas” (Rowman and Littlefield 2013); „The making of world society. Perspectives from transnational research” (transcript, împreună cu Eva Gerharz, Gilberto Rescher și Monika Salzbrunn, 2009); „Transnational return and social change. Hierarchies, identities and ideas” (Anthem press 2019, împreună cu Margit Fauser și Paolo Boccagni).
La ora actuală este interesat de relația dintre mobilitate, utilizarea pământului/ecologie și schimbări societale și climatice, având cercetare actuală în mai multe locații din sudul Transilvaniei.
Claudiu CRĂCIUN
Coordonator Departament Relații Externe DIM
Vezi mai mult…
Este lector universitar doctor Catedra de Stiinte Politice si Studii Europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Este autor si editor al unor volume de specialitate precum Stat, violenta si suveranitate (Bucuresti: Tritonic, 2007) si co-editor impreun cu Paul E. Collins al volumului „Managementul politicilor publice. Transformari si perspective”. Iasi: Polirom, 2008. Titular al cursurilor „Politica Europeana”, „Organizare de partid”.
Claudiu Crăciun a obtinut titlul de doctor în ştiinţe politice în 2007 la SNSPA. A fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor în Ştiinte Politice – IAPSS (2002), preşedinte al Societăţii Globale a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români – GRSPsociety (2009) şi membru al Comitetului Executiv al Retelei Europene de Ştiinte Politice – EpsNet (2004-2006). A absolvit un program masteral în politica europeană la London School of Economics and Political Science (2008). A lucrat în diferite poziţii de expert în politici publice în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi Ministerului Educaţiei (2004-2009). Din 2009 este consultant în domeniul politicilor publice şi managementului public.
Interese de cercetare: Politică Europeană, Partide politice
Oana – Andreea ION
Coordonator Departament Programe Educaționale DIM
Vezi mai mult…
Lector al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (FSP-SNSPA). Interesele sale de cercetare privesc guvernanța Uniunii Europene, europenizarea și analiza politicilor publice, cu un accent recent pe migrație. Are o vastă experiență atât în predare, cât și în cercetare, având publicate mai multe contribuții științifice pe aceste teme.
Deține un doctorat. în Științe Politice de la SNSPA și a finalizat studii postdoctorale în Relații Internaționale și Studii Europene. Pe lângă activitatea academică, a câștigat și implementat proiecte finanțate din surse internaționale și naționale și a lucrat ca expert pentru Institutul de Științe ale Educației, Institutul European din România, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetare, Dezvoltare și Inovare și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Cristian PÎRVULESCU
Fondatorul DIM
Vezi mai mult…
Din 2005 este decan al Facultăţii de Stiinţe Politice. A efectuat numeroase stagii de specializare în străinătate: Institutul de Studii Politice şi Fundaţia Naţională de Ştiinţe Politice din Paris (1995), CESI, Paris (1998), Universitatea Paris X–Nanterre (1998, 2001), CEFIPA, Paris (1999), Institutul German pentru Politică şi Securitate Internaţională, Berlin şi IGMedien, Stutgart (2001), Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii din Amsterdam, Olanda (2002), SUA (2003). A coordonat programe de cercetare importante: Partide politice şi orientări doctrinare în România anilor ’90 (1995-1998), Democraţie şi multiculturalism (1999-2000), programul european Moress – segmental românesc (2002-2005). A scris zeci de articole şi studii, multe dintre acestea fiind publicate în paginile revistei Sfera Politicii. Alte publicaţii cu caracter ştiinţific au apărut în ediţii ale Barometrului de Opinie Publică – Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi Le monde diplomatique. Este autorul cărţilor: “Politici şi instituţii politice” (2000, 2002) “Partide si sisteme de partide” (2000, 2007), “Ştiinţa politică” (2001), “Manual de filozofie” (coordonatori :Adrian Miroiu, Doina Ştefănescu) (2003, 2004, 2005, 2006). Între 1999 – 2005 a fost membru al juriului Barometrului de Opinie Publică, cercetare bianuală realizată de Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Din 1999 este preşedinte al Asociaţiei ProDemocraţia, din 2003 este moderator al Dialogurilor politice organizate de Clubul Prometheus, iar din 2004 este preşedinte al AIRUE (Asociaţia pentru Integrarea României în Uniune Europeană), reţea de organizaţii româneşti şi europene cu o puternică amprentă sindicală. Este membru fondator al Asociaţiei de Ştiinţe Politice şi al Societăţii de Ştiinţe Politice. Din 1996 este membru al Asociaţiei Române de Sociologie. Din 2007 este membru în Comitetul Economic şi Social European.
Domenii de cercetare: Politică Comparată, Teorie Politică, Economie Politică
Vlad TERTELEAC
Coordonator Departament Cercetare DIM
Vezi mai mult…
Vlad Terteleac este asistent universitar în cadrul Facultății de Științe Politice (SNSPA), unde predă seminare de teoria alegerii raționale, economie comportamentală, filosofie politică și comportament electoral. Interesele sale de cercetare se concentrează pe teoria externalităților, sistemul european de azil și analiza politicilor în domeniul migrației. Are o experiență de peste doi ani ca cercetător al informațiilor din țara de origine în cadrul Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR).
Membrii juniori
Cristina HURDUBAIA
Coordonator de Proiect DIM
Vezi mai mult…
Mi-am început cariera ca jurnalist și comunicator, apoi am continuat să organizez diverse evenimente sociale și culturale, în timp ce lucram și în societatea civilă. În calitate de director executiv al Asociației pentru Promovarea și Protejarea Libertății de Exprimare, am jucat un rol cheie în eliminarea din proiectul de Cod Penal a două articole care încălcau grav libertatea de exprimare, chiar în momentul în care România era pe cale să adere la UE.
Incendiul de la clubul de noapte Colectiv din România a fost un moment de cotitură profundă în viața mea. Acest eveniment tragic m-a determinat să îmi dedic un an din viață voluntariatului și sprijinirii victimelor și familiilor acestora, iar această nouă experiență m-a motivat apoi să lansez numeroase campanii de ajutorare a familiilor defavorizate, a persoanelor fără adăpost, a migranților și a refugiaților din țările non-europene și din Ucraina. Toate aceste eforturi au dus, în cele din urmă, la crearea unei asociații non-profit care sprijină persoanele vulnerabile.
Pentru a-mi aprofunda cunoștințele în materie de dezvoltare, cooperare, migrație, economie socială și ajutor umanitar, m-am înscris la Masteratul de Dezvoltare Internațională și Migrație (pe când se numea Dezvoltare Regională și Cooperare Internațională) de la Facultatea de Științe Politice a SNSPA. Studiile mele anterioare sunt în domeniul antropologiei culturale, comunicării, patrimoniului & managementului cultural, migrației și diversității etnice la Universitatea din București și la Universitatea Liberă din Bruxelles. Centrul pentru Studiul Dezvoltării Internaționale și Migrației este mediul perfect pentru mine pentru a-mi îmbogăți în continuare cunoștințele teoretice și practice și pentru a contribui cu abilitățile și experiența mea la misiunea Centrului de a crea o lume mai bună și mai echitabilă.
Roxana IROD
Coordonator de Proiect DIM & Secretar General DIM
Vezi mai mult…
Sunt studentă în cadrul SNSPA, absolventă a Facultății de Științe Politice, având o diplomă de licență în Relații Internaționale și Studii Europene, iar în prezent studiez în cadrul masteratului de Dezvoltare, Cooperare Internațională și Ajutor Umanitar. Sunt implicată activ în organizații ale societății civile și am ales să îmi concertez interesele academice pe subiectul dezvoltării internaționale și al migrației deoarece le consider unele dintre cele mai presante probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre.
Iulia SIMION
Director Artistic DIM
Vezi mai mult…
Interesul meu pentru sfera migrației și a dezvoltării internaționale are origini încă din primii anii de facultate și a crescut constant până la finalizarea programului masteral de Dezvoltare Internațională și Migrație în 2023 (pe atunci, se numea Dezvoltare Regională și Cooperare Internațională). De-a lungul ultimilor ani am avut șansa de a mă dezvolta și progresa atât pe aspectele academice care se află sub umbrela centrului, cât și pe domenii adiacente, astfel că, în cadrul echipei mă ocup de grafica publicitară, de aspectele ce țin de conținutul media, dar și coordonez o parte a proiectelor noastre.
Pe lângă activitățile academice, în ultimii șapte ani, am avut șansa să învăț și să mă dezvolt într-un mediu multicultural și non-formal, fiind parte a mai multor organizații ale societății civile, cea în care mi-am dedicat cea mai mare parte din timp fiind AEGEE-București, o organizație parte a unei rețele europene de ONG-uri care are ca scop promovarea unei Europe democratice, diverse și fără granițe. Am avut, așadar, șansa de a mă dezvolta pe aspecte ce țin de cetățenie activă, promovarea multiculturalității și diversității având numeroase proiecte atât pe dezvoltare sustenabilă, cât și pe aspecte ce țin de migrație și cultură.
Alina TEODORESCU
Coordonator de Proiect DIM
Vezi mai mult…
Interesul meu profund pentru scena politică internațională și dorința de a obține o cunoaștere exhaustivă despre organizațiile care o influențează m-au determinat să urmez cursurile masteratului Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Sunt ferm convinsă de importanța documentării riguroase, pe care o consider esențială nu doar în procesul de cercetare, ci și ca fundament al oricărei decizii cu impact asupra societăților. Centrul pentru Studiul Dezvoltării Internaționale și Migrației completează și îmbogățește experiența mea academică, oferindu-mi oportunitatea de a aplica și extinde cunoștințele acumulate într-un context practic și interdisciplinar. Prin implicarea în acest proiect, consider că îmi aduc aportul la formarea unei societăți mai bine informate, evidențiind provocările din sfera internațională și identificând soluții pragmatice pentru problemele contemporane.