Având în vedere misiunea Centrului pentru Studiul Dezvoltării Internaționale și Migrației (DIM) din cadrul FSP – SNSPA de a promova cunoașterea în domeniile dezvoltare internațională și migrație, asigurăm un cadru academic pentru dezbateri naționale și internaționale prin:
- Promovarea și facilitarea unor dezbateri și discuții în rândul comunităților epistemice cu privire la subiectele abordate în cercetările realizate;
- Asumarea participării active la dezbaterile publice și contribuirea la informarea și educarea cetățenilor în ceea ce privește problemele cu impact societal;
- Stimularea discuțiilor privind politicile și opțiunile politice în acest domeniu prin organizarea de proiecte și evenimente cu scopul de a facilita interacțiunea dintre comunitățile de cercetare și cele de elaborare/implementare a politicilor.
Evenimente organizate:
26 Aprilie 2024 – Conferința de lansare a DIM. “ALEGERI EUROPENE 2024 – Inevitabila dezbatere: migrația și azilul”. Vezi mai mult…
Eveniment moderat de conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, beneficiind, totodată, de prezența prof. univ. dr. Remus Pricopie (rectorul SNSPA) și a mai multor invitați: europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, membru al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, și Dragoș Tudorache, europarlamentar parte a Renew Europe, Pablo Zapata, reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în România, Simona Marin și Mălina Voicu din partea Organizației Internaționale de Migrație (OIM), Niculae Cârcu, reprezentant al Consiliului Național Român pentru Refugiați și prof. univ. dr. Remus Anghel, expert în migrație, de la Facultatea de Științe Politice – SNSPA.
Desfășurată într-un moment crucial pentru Uniunea Europeană, premergător alegerilor europene din luna iunie 2024, conferința a abordat una dintre cele mai presante provocări ale continentului și ale momentului: migrația și azilul.
Această temă, de importanță majoră pentru viitorul Europei, a fost discutată în cadrul unei dezbateri susținute de experți de renume și de europarlamentari români și a plecat de la trei întrebări esențiale:
- Ce face Uniunea Europeană corect în privința guvernării migrației și azilului?
- Care sunt diferitele viziuni de politici privind migrația ale europarlamentarilor români și ale experților în politici de migrație?
- Ce riscuri aduce perpetuarea unui sistem defectuos pentru drepturile migranților, dar și pentru competiția politică din statele membre?