Cum poate fi eradicată sărăcia la nivel global? Ce efecte economice și politice are imigrația asupra unei societăți? Ce politici duc la bunăstare și ce politici mențin statele în cercul vicios al lipsei de dezvoltare? Care este viitorul politicii de azil a Uniunii Europene? Ce curente de gândire influențează ordinea globală și cooperarea dintre indivizi și state? Cum poate fi gândită dezvoltarea în fața schimbărilor climatice? Ce răspunsuri avem pentru dilemele etice ridicate de inegalitățile globale contemporane?
Partea rea în a trăi în epoci pline de evenimente și transformări este că… trăiești în mijlocul acestor evenimente și transformări. Partea bună în a trăi în epoci pline de evenimente și transformări este că… trăiești în mijlocul acestor evenimente și transformări. Întrebările de mai sus fac parte dintr-o listă lungă de dezbateri care se află în centrul celor mai importante procese economice și politice ale lumii contemporane. Iar toate aceste procese economice și politice au nevoie de experți care să înțeleagă atât imaginea de ansamblu, cât și aspectele care cer o specializare atentă și riguroasă. Masteratul Dezvoltare Internațională și Migrație (MDIM) se ocupă cu ambele seturi de probleme – aici întrebăm și care este istoria și justificarea granițelor lumii contemporane, dar și ce presupune o politică de imigrație coerentă implementată de statul român? Întrebăm și care sunt precondițiile politice ale cooperării internaționale, dar și ce ar trebui să facă România pentru a-și îmbunătăți poziția economică globală? Gustul pentru teorie e completat de cunoștințe aplicate și specifice, iar cultivarea unui spirit universalist de recunoașterea nevoii de a pregăti experți care pot contribui la adoptarea politicilor publice și la activitatea organizațiilor non-guvernamentale ori internaționale. Masteratul se adresează mai ales absolvenților programelor de licență de la facultăți de profil și practicienilor care au nevoie de o specializare riguroasă. Implementând feedback-ul partenerilor consultați, MDIM asigură corelarea între conținutul disciplinelor și domeniile în care pot activa ulterior absolvenții.
Tematicile parcurse sunt structurate în comun acord cu Organizația Internațională pentru Migrație astfel încât vor putea fi atinse următoarele componente generale:
- o componentă teoretică vizând asimilarea unui bagaj de cunoștințe despre domeniul de studiu;
- o componentă de activități de seminar focalizate pe derularea de exerciții tematice cu caracter practic sub coordonarea cadrelor didactice SNSPA și a experților OIM;
- o componentă de activități extra-seminariale, organizate pe logica workshop-urilor, în cadrul cărora se pot trasa sarcini de lucru atât comune, cât și individuale, cu scopul de a dezvolta abilități practice în utilizarea cunoștințelor teoretice predate.