Crize regionale, crize globale, războaie, catastrofe umanitare. Toate se întâmplă alături de noi și toate ne afectează mai mult decât înțelegem la prima vedere. Lumea așa cum o știam intră într-o nouă etapă de transformare cu bune și cu rele, spațiul geopolitic se schimbă cu o viteză amețitoare, iar sferele de influență ale marilor puteri odată cu el. Peste toate, suntem supuși zilnic unui bombardament informațional, în multe cazuri produs de adevărate fabrici de fakenews. Cum citim, verificăm și interpretăm corect informația, cum punem cap la cap frânturi de idei pentru a vedea tabloul lumii de mâine, cum gestionam situațiile de criză pentru a limita pagubele, pe toate le puteți învață de la cei mai buni specialiști în domeniu în cadrul Masterului Dezvoltare Regionala și Cooperare Internațională (vechiul nume al Masteratului de Dezvoltare Internațională și Migrație) din cadrul SNSPA.
Prin colaborări cu instituții prestigioase ca IOM sau Universitatea din Liege, masteranzii programului au acces rapid și complet la expertiza și modul de lucru al instituțiilor din subordinea ONU care gestionează situații de criză umanitară în toată lumea. O experiență care se poate transforma din pasiune într-o carieră de nivel internațional.
Ștefan MUSCELEANU, 2022-2024, jurnalist TVR
Consider că decizia de a urma acest masterat a fost una dintre cele mai bune. Am absolvit studiile de licență într-un domeniu diferit de cel al facultății actuale și anume în drept. Mi-am dorit să îmi diversific cunoștințele, extinzându-le și în alte arii.
Aflând de acest profil de masterat pot spune că m-a entuziasmat șansa de a face practica în cadrul OIM, o organizație internațională ce mi-ar putea oferi multiple oportunități. Dat fiind contextul internațional actual, consider mai mult decât necesară educarea în domeniul migrațiilor, organizațiilor internaționale și a ONG-urilor.
Mi s-a părut o provocare binevenită și faptul că masteratul acesta mă ajută în aprofundarea limbilor străine, având nu doar cursuri în limbi străine ci și colegi veniți prin programul Erasmus.
Am avut ocazia să îmi fac prieteni noi și să mă implic în diverse activități. Aceasta facultate organizează tot felul de evenimente având colaborări cu instituții și persoane importante ce îți pot prezenta o perspectivă din interior.
Îmi plac orele de curs organizate de către OIM. Am reușit să cunosc și să discut cu o mulțime de persoane cu experiență, să le aud poveștile și să învăț de la ei. Am avut ocazia să aud cum sunt lucrurile de la persoane ce au văzut războiul și adevăratele probleme cu ochii lor și au ajutat la îndreptarea lucrurilor pentru oamenii de rând. Fiecare curs m-a influențat și mi-a dovedit că am venit în locul potrivit.
Orele de curs cuprind diverse materii, acoperind multiple arii de la istorie, religii, la materii ce țin de Uniunea Europeană, la probleme actuale și sociologice, la antropologie și societatea civilă.Aceasta universitate îți oferă oportunități de a participa la programe precum ERASMUS, burse de merit, de performanță, programe de practică la instituții internaționale, discuții cu profesori din cadrul universităților internaționale și, cel mai important, șansa de a obține un job în cadrul unor organizații precum OIM. Experiența trăită până acum în cadrul acestei școli a fost una plăcută și care deja mă face să mă gândesc la urmarea unui doctorat alături de acești profesori pasionați
Justina MASGRAS, 2022-2024, Legal assistant
Am ales acest program în special pentru că am fost foarte atrasă de materiile de studiu propuse.
Masteratul de Dezvoltare Regională și Cooperare Internațională (vechiul nume al Masteratului de Dezvoltare Internațională și Migrație) nu este doar despre studiu teoretic, ci acest program pune foarte mult accent pe furnizarea de experiențe practice prin stagii, proiecte, prezentări și lucrări de cercetare.
Experiența mea în cadrul acestui masterat a fost, fără îndoială, una foarte plăcută. Chiar dacă am avut experiențe profesionale și academice internaționale, acest program mi-a oferit cea mai interculturală și multidisciplinară experiență.
În plus, datorită acestui masterat mi-am putut dezvolta abilitățile de comunicare, competențele interdisciplinare de colaborare, abilitățile organizatorice și competențele de cercetare. Sunt încrezătoare că de acum înainte voi avea o cariera influențată pozitiv de studiile mele de masterat și că datorită acestei experiențe sunt mai bine pregătit pentru provocările viitorului meu profesional.
Claudia IONESCU, 2021-2023, Consultant Cybersecurity, Wavestone- filiala Paris
Am aplicat la masteratul de Dezvoltare Regională și Cooperare Internațională (vechiul nume al Masteratului de Dezvoltare Internațională și Migrație) pentru că doream să-mi ofer noi oportunități în carieră și căutam să pătrund în domeniul asistenței umanitare. Cursurile acoperă o plajă largă de subiecte din domeniu și oferă o bază teoretică amplă pentru diverse direcții de dezvoltare, într-un domeniu care se confruntă cu numeroase provocări. Parteneriatul cu IOM asigură o componentă practică deosebit de utilă și, mai mult, oferă oportunități de angajare încă din timpul studiilor.
Constantin MÂRZA, 2021-2023
Dacă ți-ai propus să faci parte din echipe care stabilesc obiectivele și prioritățile de dezvoltare ale unei regiuni sau ți-ai propus să fondezi o întreprindere socială, pentru că ești o persoană care te gândești la nevoile celorlalți sau vrei să lucrezi în domeniul migrației, în instituții ONU ori în alte mari organizații care ajută și protejează drepturile migranților și ale refugiaților sau vrei să te implici în toate activitățile prin care un stat poate contribui la dezvoltarea instituțională economică, socială și culturală ale altor state și vrei să îți îmbunătățești limbile străine prin prisma cursurilor pe care le vei urma timp de 2 ani, atunci îți recomand să alegi masterul de Dezvoltare Internațională și Migrație de la SNSPA.
Cristina HURDUBAIA, 2020-2022, manager cultural și activistă în domeniul umanitar, Bruxelles, Belgia
Recomand din toată inima programul masteral Dezvoltare Regională și Cooperare Internațională (vechiul nume al Masteratului de Dezvoltare Internațională și Migrație) pentru extraordinara deschidere pe care oferă în a lucra în organizații naționale și internaționale din sfera migrației, dezvoltării și ajutorul umanitar.
Cei doi ani de studiu m-au pregătit, de fapt, mai bine pentru ceea ce trăim în ultimul an și anume dinamica refugiaților din Ucraina alături de intervenția umanitară a autorităților societății civile, dar și a celorlalte organizații și agenții internaționale.
Cred, de asemenea, că acest program devine și mai valoros și relevant în contextul actual nu doar practic sau intelectual, ci și ca experiența umanității din care facem cu toții parte.
Anca DRĂGOI, 2020-2022, Humanitarian Assistance Director, Commit Global (2016-2017 Secretar de Stat, Ministerul Culturii)