DIM a inițiat și o serie de proiecte care au rolul de a promova înțelegerea interculturală și conștientizarea problemelor legate de migrație și dezvoltare internațională. Proiectele, organizate de studenți pentru studenți, creează un mediu incluziv care susțin înțelegerea și solidaritatea față de comunitățile migrante, contribuind în același timp la dezvoltarea competențelor interculturale și la încurajarea implicării sociale și civice a tinerilor.

Organizarea de dezbateri pe teme precum politicile de dezvoltare, integrarea culturală sau impactul migrației asupra societății încurajează gândirea critică și implicarea civică a studenților, reprezentând o platformă importantă pentru explorarea diversității de opinii și pentru identificarea soluțiilor constructive pentru provocările contemporane legate de migrație și dezvoltare internațională


Organizăm anual evenimente în care prezentăm unele dintre cărțile recenzate în cadrul „Migrating into Books” și dezbatem (uneori împreună cu autorii acestora) teme referitoare la dezvoltarea internațională și migrație. Subiectele sunt tratate fie academic, fie din perspectiva subiectivă a experiențelor personale ale autorilor, deoarece ne dorim să oferim oportunitatea de a înțelege și dezbate diversele aspecte ale migrației și dezvoltării internaționale atât dintr-o perspectivă teoretică, cât și dintr-o perspectivă practică și umană. Astfel, participanții pot să exploreze nu doar teoriile și politicile din spatele migrației și dezvoltării, ci și să înțeleagă mai profund impactul acestor fenomene asupra vieților oamenilor din întreaga lume. Prin aducerea autorilor și a experților în fața publicului, dorim să facilităm o interacțiune directă și autentică, care să inspire și să motiveze atât cunoașterea academică, cât și empatia și acțiunea concretă în sprijinul comunităților vulnerabile.

Evenimente organizate. Vezi mai mult…
  • 14 mai 2022 – conferința „Cireșe amare”. Liliana Nechita (autoarea volumului cu același nume), Fatma Yilmaz (expertă în politici de gen și minorități) și Mircea Mocanu (șeful biroului OIM – România) au discutat, într-o dezbatere moderată de conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu (decanul FSP-SNSPA) despre cercetările calitative ca mărturie/poveste de viață de unde pleacă un întreg efort de „arheologie socială” prin care putem înțelege unele aspecte ale imigrației post decembriste. Nicio politică publică nu poate fi considerată legitimă sau suficient de bine fundamentată dacă nu include și experiența personală. Recenzia video a cărții este disponibilă pe canalul nostru de Youtube.
  • 14 decembrie 2022 – dezbaterea „Ce s-a întâmplat cu noi?”. Roxana Dumitrache (activistă feministă și autoare) a discutat cu Fatma Yilmaz (expertă în politici de gen și minorități) despre și pe marginea cărții „Valul Negru: Arabia Saudită, Iran și rivalitatea de 40 de ani care a destrămat cultura, religia și memoria colectivă în Orientul Mijlociu”, scrisă de Kim Ghattas, o introspectivă culturală, societală și politică a Orientului Mijlociu. Recenzia video a cărții este disponibilă pe canalul nostru de Youtube.
  • 9 martie 2023 – conferința „Miturile urbane și … migrantopatia”. Dan Alexe (scriitor, autorul volumelor de eseuri culturale Dacopatia și alte rătăciri românești și Babel. La început a fost cuvântul) și Gelu Duminică (sociolog, lector dr. al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București) au discutat despre migrația populației rome în cadrul unui eveniment moderat de Fatma Yilmaz (expertă în politici de gen și minorități). Înregistrarea integrală a conferinței este disponibilă pe canalul nostru de Youtube.
  • 26 mai 2023 – conferința „Comunitatea Armeană din România: genocid și exil”. Varujan Pambuccian (vicepreședintele Uniunii Armenilor din România), Liviu Rotman (profesor FSP-SNSPA și director al Centrului de Studii Israeliene) și Fatma Yilmaz (expertă în politici de gen și minorități) au discutat despre trecutul și prezentul comunității armene din România în cadrul unui eveniment moderat de către Ciprian Necula, profesor asociat SNSPA. Promo disponibil pe canalul nostru de Youtube


“Migrating into Movies” este un concept menit să aducă în prim-plan puterea filmului de a descifra și de a înțelege subiecte sociale și politice complexe prin intermediul artei cinematografice. Într-o lume care se schimbă rapid, credem că e esențial să avem spații unde putem explora și discuta deschis temele care ne definesc umanitatea și societatea. Proiectul își propune să construiască punți între culturi și experiențe de viață, să deschidă discuții necesare și să promoveze înțelegerea și acceptarea diversității. Este o invitație deschisă către toți cei care doresc să exploreze lumea într-un mod autentic și să se angajeze în dialoguri semnificative.

Discuțiile deschise și interactive post-vizionare creează ocazia de a reflecta asupra mesajelor și impactului filmelor și de a explora diverse perspective asupra acestor teme sensibile. În aceste momente de reflecție și schimburi de idei, fiecare participant poate împărtăși impresii, pune întrebări și contribui la o conversație constructivă despre temele abordate de filmul sau documentarul vizionat. Ne dorim să creăm un spațiu unde comunitatea poate interacționa, să învățăm unii de la alții și să ne îmbogățim cunoștințele și empatia. Proiecții lunare, în parteneriat cu Librăriile Humanitas.


Evenimente organizate. Vezi mai mult…
  • 4 aprilie 2024, Humanitas Centrul Vechi (Str. Lipscani, nr. 42) – „The Swimmers” (2022), regizat de Sally El-Hosaini, o operă cinematografică bazată pe întâmplări reale, care urmărește călătoria plină de speranță și curaj a unor persoane ce își riscă viețile traversând mări necunoscute în căutarea siguranței și a unui nou început. Filmul a fost difuzat cu sprijinul UNHCR (Agenția ONU pentru refugiați).

Întâlnirile cu persoane resursă – cercetători, activiști sau persoane care au trăit experiența migrației – oferă o perspectivă autentică și personală asupra subiectelor abordate. Aceste întâlniri pot inspira și mobiliza studenții să se implice activ în sprijinirea comunităților migrante sau în promovarea schimbărilor politice și sociale relevante.

Evenimente. Vezi mai mult…
  • Primul eveniment al acestui proiect se va desfășura în luna mai 2024 și va fi promovat pe canalele noastre de social media.

Această inițiativă prevede participarea studenților la diverse conferințe și evenimente relevante pentru DIM și elaborarea unor materiale de prezentare care acoperă aspectele-cheie ale conferinței sau evenimentului respectiv (de exemplu, scrierea unui rezumat al prezentărilor, interviuri cu vorbitori sau participanți, realizarea de materiale vizuale sau audiovizuale și chiar publicarea unor texte care să reflecte experiența lor și să împărtășească cunoștințele dobândite. Acest proiect oferă oportunități de networking și de învățare experiențială în afara mediului academic tradițional.

Rapoarte DIM Vizitează:

– Raportul nr. 3. Vezi mai mult…

Reprezentanții Centrului pentru Studiul Dezvoltării Internaționale și Migrației (DIM) au participat pe data de 10 mai 2024 la un eveniment dedicat situației ucrainenilor din România, organizat în cadrul proiectului Clubul ARCA de către Kindernothilfe. Acest eveniment a fost un prilej important de discuție și schimb de informații între organizații implicate activ în sprijinirea comunității ucrainene.

Experții Centrului nostru au luat parte la acest eveniment, oferind perspective valoroase și soluții practice în ceea ce privește sprijinul și integrarea comunității ucrainene din România. Ne-am bucurat să fim alături de organizații remarcabile, cum ar fi UNHCR, Terre des Hommes, Ateliere fără frontiere, DGASMB și multe altele, care au prezentat bune practici și experiențe relevante.

Evenimentul a constituit o oportunitate pentru identificarea unor strategii comune și a colaborării între diferite entități implicate în sprijinirea ucrainenilor și a altor comunități vulnerabile. Ne angajăm să continuăm eforturile noastre pentru a contribui la facilitarea integrării și a îmbunătățirii calității vieții acestor grupuri, promovând astfel coeziunea socială și solidaritatea în societatea noastră.

– Raportul nr. 2. Vezi mai mult…

YOUNG AMBASSADORS FORUM 2024

Bondoc Andrei Alexandru

Young Ambassadors Forum (YAF) este un eveniment caracterizat de conectivitate și o ambițioasă cooperare organizațională. Forumul este organizat anual sub egida ONG-ului Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP) și este rezultatul muncii laborioase a celor mai recenți membri ai organizației, planificat încă din luna decembrie 2023. Printre partenerii YAF 2024 s-au numărat Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Ambasada Regatului Thailandei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Banca Românească EXIM.

YAF s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, în perioada 25 – 28 aprilie 2024, tema acestei ediții fiind „Diplomație și activism: pavând calea spre un viitor sustenabil”. Dinamica evenimentului a fost caracterizată de un program alert de workshopuri și participarea unui colectiv marcat de diversitate culturală, fiind alcătuit din studenți din diferite orașe ale României și din străinătate. 

Prima zi a debutat cu o ceremonie de deschidere, care a avut loc la Palatul Victoria, în sala de ședințe a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, condus de domnul consilier de stat László Borbély. În introducere, a fost prezentată o înregistrare cu Secretarul General adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, al cărui discurs a fost centrat pe importanța diplomației în  relațiile internaționale, oferindu-le studenților un sfat personal, care să îi ghideze în viitoarea carieră – să fie optimiști, deoarece vor fi capabili de realizări notabile. Au urmat discursuri susținute de domnul Borbély, alți membri ai Departamentului și experți în domeniul diplomației, care  au descris activitatea Departamentului și coordonatele  carierei de diplomat. După încheierea ceremoniei de la Palatul Victoria, evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a Hotelului Europa Royale din Centrul Vechi. Primul training al ediției a fost centrat pe dreptul mediului și a avut ca scop familiarizarea cu cele mai importante tratate internaționale din domeniu.

Seara a fost organizată o  recepție diplomatică, unde au fost prezenți membri ai Ambasadelor Thailandei, Malaeziei, Italiei, Pakistanului și Marocului în România, precum și activiști pentru probleme internaționale de actualitate. Personalul diplomatic prezent a manifestat deschidere la dialog, oferind ocazia studenților să  pună întrebări, astfel încât cei din urmă să își îmbogățească cunoștințele despre domeniul diplomației.

A doua și a treia zi au fost marcate de workshopuri privind o gamă largă de probleme: discriminare, intersecționalitate, cauzele schimbărilor climatice și cum să obținem neutralitatea climatică. Vorbitorii au fost experți din domeniile de interes, membri ai unor ONG-uri și profesori din cadrul SNSPA. Una dintre cele mai apreciate activități a fost reprezentată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reprezentantul României pentru tineret în cadrul Organizației Națiunilor Unite, Alexandru Drăghia, și două reprezentante din generațiile anterioare, care au avut discursuri motivaționale pentru tinerii la început de carieră. În ultima zi a conferinței, activitățile au avut un caracter pragmatic, fiind menite să ofere participanților șansa de a pune în aplicare toată informația acumulată prin traininguri, astfel că obiectivul final a fost conceperea unei rezoluții similare celor adoptate de Adunărea Generală a ONU. Exercițiul a constat în transpunerea într-un legiuitor pe probleme climatice și adoptarea măsurilor necesare. Pentru a conferi exercițiului utilitate în plan real, Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a anunțat că va lua în considerare propunerile din rezoluția forumului.

– Raportul nr. 1. Vezi mai mult…

Pe 19 aprilie 2024, doi membri ai Centrului pentru Studiul Dezvoltării Internaționale și Migrației (DIM) au participat la Conferința „Rolul diplomației în contextul provocărilor geopolitice actuale”, organizată de Institutului Diplomatic Român (IDR). Prezența în cadrul evenimentului marchează debutul inițiativei DIM Vizitează, un proiect prin intermediul căruia membrii DIM au oportunitatea de a participa la activități axate pe domeniul relațiilor internaționale, organizate de alte instituții sau organizații, din România sau străinătate.

Principalul obiectiv al evenimentului a fost analizarea și evidențierea rolului esențial pe care diplomația îl joacă pe scena internațională, cu accent pe ultimele evenimente majore din plan geopolitic, inclusiv războiul dintre Federația Rusă și Ucraina. Provocările cu care se confruntă diplomația globală au fost supuse dezbaterii la care au participat experți, personal diplomatic și studenți. Printre invitații care au susținut discursuri în cadrul conferinței s-au aflat: Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, Olivia Toderean, ambasadoarea României în Republica Arabă Egipt.

În deschidere, directoarea IDR, doamna prof. univ. dr. Liliana Popescu-Bîrlan, a accentuat importanța dialogului diplomatic și necesitatea unei gestionări eficiente a relațiilor României cu alți actori statali, respectiv a activismului în cadrul organismelor internaționale din care face parte. A urmat un dialog aplicat pe această temă în care invitații și-au exprimat punctele de vedere și au îndemnat participanții să intervină cu întrebări și comentarii. Unul dintre dezideratele susținute consensual a fost reprezentat de necesitatea ca România să valorifice oportunitățile și să răspundă prompt provocărilor survenite pe scena geopolitică actuală. Conform membrilor DIM care au fost prezenți la această conferință, Teodora Bucur și Andrei Mihăilă, evenimentul a depășit coordonatele unei simple expuneri de discursuri oferind oportunitatea participanților de a se implica activ în dezbaterea temelor de pe agendă. Totodată, prin prisma cunoașterii împărtășite de experți și personalități relevante pentru dinamica politicii externe a României, conferința a constituit o adevărată „fereastră către scena internațională actuală”.